sobota, 10 sierpnia 2013

Ciasto z białek + bakalie

Ile razy zdarzyło się Wam, że po kulinarnych przygodach zostają w lodówce same białka? Mam na nie sposób - mrożenie w plastikowym pojemniczku z miarką. Kiedy dozbieram ok. 200-250 ml rozmrażam białka i piekę :) Raz lekkie ciasto z jabłkami, innym razem beziki, a ostatnio skusiłam się ciasto bakaliowe. Może spróbujecie?


Składniki:

  • 1 szklanka białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka kropel aromatu migdałowego (ew. waniliowego lub pomarańczowego)
  • 1 szklanka drobno posiekanych, ulubionych bakalii


Wykonanie:

Białka zmiksować z cukrem na sztywną masę. Powoli, ale ciągle mieszając, do masy dolewać olej. Kontynuując miksowanie łyżkami dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Do tak przygotowanej masy dodać obsypane mąką bakalie i delikatnie wymieszać łyżką. 

Masę przelać do formy (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 185 stopni przez 45 minut. Stan upieczenia przed wyjęciem, najlepiej sprawdzić patyczkiem. 

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...