sobota, 4 lutego 2012

Ciasto z jabłkami - dla dbających o linię!

Hmm... odwieczny dylemat jak przygotować coś słodkiego, co niekoniecznie przełoży się na zbędne kilogramy? W ciągłych poszukiwaniach, ostatnio odkryłam wspaniały przepis z diety Montignaca. Ciasto przygotowuje się w kwadrans. Do jego wykonania używa się lekkich i zdrowych składników. Pyszna propozycja na słodkie śniadanie albo lekki deser. Polecam!



Składniki:
  • 3 jabłka
  • 3 białka jajek*
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki słodzika w płynie (ew. 5 łyżek cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ew. sody)

* żółtka można zamrozić i przy uzbieraniu większej ilości wykonać np. faworki

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę (ok. 1cm x 1cm). Białka ubić na sztywną pianę. W misce wymieszać mąkę z mlekiem, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszać energicznie łyżką. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec wsypać jabłka i wymieszać. 

Foremkę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto równomiernie na całą foremkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. pół godziny (do suchego patyczka). 

Smacznego!



Przepis bierze udział w akcjach:


2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie ;) I kto powiedział, że nie można sobie od czasu do czasu dogodzić na diecie?

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...