niedziela, 3 listopada 2013

Kruche rogaliki orzechowo-migdałowe

Aromatyczne, kruche, łatwe do wykonania. Same znikają z kuchni, jeszcze gdy stygną po upieczeniu. Wpasowują się już w jesienno-zimowy nastrój, gdy kończą się świeże owoce i powoli będziemy wkraczać w bakaliowe klimaty.


Składniki:
Ciasto

  • 600 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 200 g cukru
  • 0,5 szklanki śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Nadzienie

  • 250 g migdałów i orzechów laskowych (można też inaczej komponować nadzienie)
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 białka



Wykonanie:

Orzechy i migdały drobno posiekać (najlepiej i najprościej w blenderze). Dodać cukier, miód i białka (nie ubite) - wymieszać na jednolitą masę.

Mąkę przesiać do miski, masło posiekać na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe składniki na ciasto i zagniatać dłońmi na jednolite ciasto. Następnie uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą lub worek i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Zimne ciasto pokroić na 4 części. Podsypać blat mąką i rozwałkowywać ciasto na okrągłe placki o średnicy ok. 25 cm. Każdy okrąg podzielić na 8 trójkątów. 

Na skraju każdego trójkąta układać czubatą łyżeczkę farszu i dociskając zawijać rogale w kierunku wierzchołka.

Zwinięte układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...