piątek, 30 września 2011

Dżem winogronowo-jabłkowy. Pycha!

Kolejny przepis na dżem, tym razem na bazie ciemnych winogron (takich z polskiej działki). Wzbogacone smakiem kwaskowatych jabłek, dały idealny efekt końcowy.


Składniki:

  • 1,5 kg ciemnych winogron
  • 0,5 kg jabłek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 opakowaniu żelfixu 2:1


Wykonanie:
Winogrona umyć i rozdzielić z kiści. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Owoce umieścić w dużym garnku. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, do momentu, gdy winogrona puszczą sok. Następnie dodać żelfiksy, wymieszać i gotować kolejne 3 minuty. Po tym czasie do garnka wsypać cukier i gotować, cały czas mieszając przez 2 minuty. 
Gorący dżem przelać lub przekładać łyżką do czystych słoiczków, przetrzeć ściereczką gwinty, zakręcić i ustawić na zakrętkach. Gdy zawartość słoiczków wystygnie, można je ustawić zakrętką do góry. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Nie ma to jak domowy dżem :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w naszym ogrodzie też są takie winogrona, fajnie że do pysznego dżemu można je wykorzystac.

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko fajnie, gdyby nie te pestki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, dla mnie te pestki były kwintesencją tego dżemu. Bardzo podobało mi się jak chrupały. Ale zgadzam się, pewnie mogą być irytujące dla "niepestkożerców" :)

      Usuń
  4. A po co żelfix? Zamiast niego proponuję dać sok z cytryny, zawiera naturalne pektyny i bardzo ładnie zagęści całość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, można naturalnie. Tyle, że pójście na łatwiznę z żelfiksem zapewnia spokój, że dżem nie spleśnieje i zawsze wyjdzie. Kto co woli :)

      Usuń
  5. Konia z rzędem temu kto w 15 min zrobi dżem :)) Chyba ze chodzi tu o płynny dżem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...