Składniki:
(składniki na 4 porcje)
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 500 ml mleka
- 1 łyżka słodziku w płynie
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- garstka suszonych żurawin
Wykonanie:
Kaszę, mleko, słodzik umieścić w rondelku i ugotować na gęsto (cały czas mieszając). Pozostawić na chwilę do przestudzenia. W wysokim naczyniu ubić białka. Do kaszy dodać żółtka i masło, zmiksować. Dodać żurawinę oraz ubite białka i wymieszać łyżką.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 minut w temperaturze180 stopni.
zapisuję koniecznie, mam w domu wielką puszkę pełną kaszy manny i kaszożercę:)
OdpowiedzUsuńto manna najpyszniejsza! rzeczywiście dzieciowe wspomnienia:-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego sufletu...ale żurawinę uwielbiam, więc na pewno przypadłby mi do gustu ;-)
OdpowiedzUsuń