niedziela, 25 września 2011

Suflet z kaszy manny z żurawinami

Szybki deser dla tęskniących za smakami dzieciństwa łasuchów. 



Składniki:
(składniki na 4 porcje)

  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka słodziku w płynie
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • garstka suszonych żurawin

Wykonanie:

Kaszę, mleko, słodzik umieścić w rondelku i ugotować na gęsto (cały czas mieszając). Pozostawić na chwilę do przestudzenia. W wysokim naczyniu ubić białka. Do kaszy dodać żółtka i masło, zmiksować. Dodać żurawinę oraz ubite białka i wymieszać łyżką.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 minut w temperaturze180 stopni.

3 komentarze:

  1. zapisuję koniecznie, mam w domu wielką puszkę pełną kaszy manny i kaszożercę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to manna najpyszniejsza! rzeczywiście dzieciowe wspomnienia:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego sufletu...ale żurawinę uwielbiam, więc na pewno przypadłby mi do gustu ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...