sobota, 24 listopada 2012

Marokańska sałatka z kuskusem

Przepis zaczerpnięty z przebogatych zasobów BBC Food. Bardzo zdrowa i dziecinnie prosta w wykonaniu. Zachwyca smakiem, lekkością i świeżością. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:
  • 250 g kuskusu
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 większa czerwona cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek (doniczka) kolendry
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g ziaren sezamu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kuskus przesypać do miski i zalać gorącą wodą (objętościowo dwa razy tyle wody do kuskusu). Zostawić na 10 minut. Pietruszkę, kolendrę i cebulę drobno posiekać. Ziarna słonecznika i sezamu uprażyć na suchej patelni.Wycisnąć sok z cytryny.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać i pozostawić na pół godziny, aby całość stała się bardziej aromatyczna.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...