piątek, 14 grudnia 2012

Crunchy żurawinowe

Crunchy, czyli chrupiące musli, powstało w mojej kuchni trochę przez przypadek. W zamyśle miały być batoniki :) Cieszę się jednak, że ostatecznie wybrałam wersję bardziej sypką. Przez kilka dni miałam przez to baaardzo chrupiące śniadania. 

Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków górskich (ulubionych: owsianych, żytnich, jęczmiennych) 
  • 0,25 szklanki suszonych żurawin
  • 0,25 szklanki pestek i posiekanych orzechów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Wykonanie:

Cukier, miód i masło roztapiamy na małym ogniu, lekko karmelizujemy. W dużej misce mieszamy wszystkie  (sypkie + płynne) składniki dokładnie mieszając. 

Przesypujemy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w temperaturze ok. 130 st. co 3 minuty mieszając składniki. Crunchy powinny być zarumienione po ok 5-7 minutach. 

UWAGA: trzeba je pilnować, bo lubią się przypalać.


1 komentarz:

  1. Kupiłam dziś w lidlu żurawinę, orzechy i śliwki, w sumie wszysto do ciasta, ale takie crunchy na pewno również zrobię, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...