niedziela, 22 maja 2011

Ciasto bananowe

Jedno z moich ulubionych ciast. Szybkie i proste w wykonaniu, a przy tym niesamowicie smaczne. Jeśli do jego wykonania użyjecie mąki z pełnego przemiału, a cukier zastąpicie miodem lub słodzikiem - ciasto stanie się słodką wersją pożywnego śniadania. Polecam też drobne modyfikacje, np. dodanie do ciasta orzechów, migdałów lub suszonych owoców. Nie miałam jeszcze sytuacji, aby to ciasto nie "wyszło" :)

Ps. Zdarzyło mi się kupić za dużo bananów, więc postanowiłam je zamrozić. Następnie po kilku tygodniach rozmroziłam odpowiednią liczbę bananów i jeszcze lekko zmrożone dodałam do ciasta. Ciasto wyszło cudowne!



Składniki:
(porcja na małą blachę)
  • 3 dojrzałe banany
  • 1,75 szklanki mąki pszennej razowej (lub innej)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,25 szklanki oliwy
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki słodzika w płynie (lub 4 łyżki cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Wykonanie:

W dużej misce rozgniatamy banany widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy (ja zawsze mieszam widelcem). Tak przygotowane ciasto wlewamy do blachy wyścielonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 40 minut.
Gotowe!


5 komentarzy:

  1. U nas wszyscy są wielbicielami bananowych ciast :) A tutaj kolejny pomysł :) Super!!

    OdpowiedzUsuń
  2. 40 minut to za malo, ciasto sie nie dopieklo:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, dziwne bo piekę bardzo często i zawsze ok. 40 minut. Na szczęście zawsze można dopiec - nie biszkopt - nie opadnie :)

      Usuń
  3. A ja dałam mleko kokosowe, bo nie mogę zwykłego i też wyszło super. Polecam! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też się nie upieklo ,a dopiekłam prawie jeszcze raz takim czasem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...