Jedno z moich ulubionych ciast. Szybkie i proste w wykonaniu, a przy tym niesamowicie smaczne. Jeśli do jego wykonania użyjecie mąki z pełnego przemiału, a cukier zastąpicie miodem lub słodzikiem - ciasto stanie się słodką wersją pożywnego śniadania. Polecam też drobne modyfikacje, np. dodanie do ciasta orzechów, migdałów lub suszonych owoców. Nie miałam jeszcze sytuacji, aby to ciasto nie "wyszło" :)
Składniki:
(porcja na małą blachę)
- 3 dojrzałe banany
- 1,75 szklanki mąki pszennej razowej (lub innej)
- 0,5 szklanki mleka
- 0,25 szklanki oliwy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki słodzika w płynie (lub 4 łyżki cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
W dużej misce rozgniatamy banany widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy (ja zawsze mieszam widelcem). Tak przygotowane ciasto wlewamy do blachy wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 40 minut.
Gotowe!
U nas wszyscy są wielbicielami bananowych ciast :) A tutaj kolejny pomysł :) Super!!
OdpowiedzUsuń40 minut to za malo, ciasto sie nie dopieklo:(
OdpowiedzUsuńOj, dziwne bo piekę bardzo często i zawsze ok. 40 minut. Na szczęście zawsze można dopiec - nie biszkopt - nie opadnie :)
UsuńA ja dałam mleko kokosowe, bo nie mogę zwykłego i też wyszło super. Polecam! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńU mnie też się nie upieklo ,a dopiekłam prawie jeszcze raz takim czasem.
OdpowiedzUsuń