niedziela, 4 marca 2012

Keks z automatu do pieczenia chleba

Na pożegnanie zimy, ostatni w tym sezonie - keks z dodatkiem aromatycznego cynamonu i rozgrzewającego imbiru. 

Składniki:
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 łyżki słodziku w płynie (ew. 3/4 szklanki cukru)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki suszonych żurawin
  • 3 łyżki drobno posiekanego kandyzowanego imbiru


Wykonanie:

Do misy automatu wlać mleko, dodać kolejno: jajka, słodzik, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę. Misę zamocować w automacie i wybrać program pieczenia ciast (lub jeśli nie ma takiej opcji: najpierw program zagniatanie - ok. 15 minut, a następnie program pieczenie - 1h).
Pod koniec mieszania do ciasta dodać bakalie - u mnie żurawinę i imbir. 
Przed rozpoczęciem pieczenia, wyłączyć maszynę z prądu i mokrymi dłońmi wyjąć mieszadła z misy. Ponownie włączyć maszynę do prądu, aby kontynuować pieczenie.

Upieczone ciasto wyjąć z misy i chłodzić na kratce.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mam obawy że w towarzystwie takiego pysznego keksu zima będzie chciała zostać u nas trochę dłużej ;-) Jak w nim dużo żurawiny - biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że automat do chleba ma wielorakie zastosowanie, również do pieczenia słodkości... A co myślicie o takiej kuchence http://stylowe-agd.pl/wyposazenie-kuchni/kuchenka-do-pieczenia-chleba/ - czy ona działa na tej samej zasadzie i też sprawdzi się w takich zadaniach?

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety na stronie nie ma dokładnego opisu technicznego. Z tego co widzę, jest to kuchenka mikrofalowa, w której również można umieścić misę do chleba. Szczerze pierwszy raz widzę i nie wiem co o tym sadzić...:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam ale ze zwykłej mąki tortowej z kłoskiem typ 450 (wyszła forma 750g), z tym, że keksik wyszedł troszkę suchy, może oleju do niego dodać tak z łyżkę bądź 2. Wam też taki wychodzi czy to wina mąki?

    Moja wariacja była następująca: te same proporcje tylko: mieszanka keksowa drobniej pokrojona, otarta krótka z pomarańczy, kardamon, cynamon i olejek pomarańczowy (ew. rumowy). Smak niebo w gębie, ale konsystencja taka dosyć zbita, sucha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wychodzi suchy i inny niż tradycyjny. Jak dla mnie w tym jego urok :) Ale może rzeczywiście dodać łyżkę oleju? Wypróbuję :)

      Usuń
  5. mamma mia! pyszne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...