sobota, 17 grudnia 2011

Chleb kukurydziany /z automatu/

Przepis odkryty na Kwestii Smaku, wielokrotnie testowany i przystosowany do pieczenia w automacie. Gorąco polecam!!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 350 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 7g drożdży w proszku
  • 50 g masła
  • pół puszki kukurydzy (odsączonej z zalewy)




























Wykonanie:

Do misy maszyny umieszczamy kolejno: wodę, jajko, masło, sól, mąkę pszenną i kukurydzianą oraz drożdże instant. Automat włączamy na tryb normalny, chleb o wadze 1kg, średnio wypieczona skórka.
Kukurydzę konserwową dodajemy do ciasta, po pierwszym wyrabianiu.

PS. Mieszadła najlepiej ściągnąć mokrymi dłońmi w czasie ostatniego wyrastania - przy wyłączonej z prądu maszynie.

18 komentarzy:

  1. Jaka powinna być konsystencja chleba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam :)Ciasto, już po dodaniu kukurydzy, powinno być dość zwarte. Natomiast sam chleb jest lekko kruchy. Ps. Po moich średnio udanych eksperymentach z razowcami, za tydzień upiekę ten chleb, żeby go sobie "odświeżyć"

      Usuń
  2. Witam, Jak zmodyfikować przepis, żeby chleb był na 750g ? Czy wystarczy zmienić ilość mąk na 400g, 100g i 250 ml wody ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, ilość mąki zastosowałabym taką jak zaproponowałaś. Dałabym jednak ok. 5 g suszonych drożdży, malutkie jajko i mniej kukurydzy.

      Usuń
  3. chleb dobry wlasnie zajadam tylko nie dalam kukurydzy z puszki

    OdpowiedzUsuń
  4. I need to to thank you for this fantastic read!! I definitely loved every bit of it.
    I have you bookmarked to check out new things you post…

    my web site: war of mercenaries cheat engine

    OdpowiedzUsuń
  5. Admiring tҺe ime and effort yߋu put intο youur website аnd in depth іnformation you provide.

    Ιt's good to come across a blog еνery once іn a whilee thɑt isn't the ѕame out
    of dаte rehashed information. Excellent read! I've saved your ssite ɑnd I'm including yoսr RSS feeds
    tο my Google account.

    Also visit mу homepage; Ragu printable Coupons canada 2012

    OdpowiedzUsuń
  6. Fatalnie. Zrobiłam według przepisu i w ogole nie wyszedl :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety, chleb ciężki, mokry i do tego... za słony.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie pieczenie chleba powinno odbywać się przede wszystkim w piekarniku. Nigdy nie korzystałam z żadnych automatów więc nie wiem nawet jak je użyć. Ja mimo wszystko korzystam ze sprawdzonych przepisów od https://basiazsercem.pl i tutaj sprawdza się to, że praktycznie za każdym razem wypiek wychodzi jak powinien.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro nie robisz to po co komentujesz.

      Usuń
    2. bo trzeba wykazać swoją domniemaną wyższość.

      Usuń
  10. Jan-Szkoda ,że w komentarzach nikt nie pisze jaką moc ma wypiekacz(Wat) i jak długo trwa cały proces pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, wypróbowany bez kukurydzy w puszce,polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ludzie wy chorzy jesteście psychicznie jak kupicie automat do wypieku to się wypowiadajcie wtedy

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebek według przepisu, super ;).
    Z automatu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...