sobota, 17 grudnia 2011

Chleb kukurydziany /z automatu/

Przepis odkryty na Kwestii Smaku, wielokrotnie testowany i przystosowany do pieczenia w automacie. Gorąco polecam!!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 350 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 7g drożdży w proszku
  • 50 g masła
  • pół puszki kukurydzy (odsączonej z zalewy)




























Wykonanie:

Do misy maszyny umieszczamy kolejno: wodę, jajko, masło, sól, mąkę pszenną i kukurydzianą oraz drożdże instant. Automat włączamy na tryb normalny, chleb o wadze 1kg, średnio wypieczona skórka.
Kukurydzę konserwową dodajemy do ciasta, po pierwszym wyrabianiu.

PS. Mieszadła najlepiej ściągnąć mokrymi dłońmi w czasie ostatniego wyrastania - przy wyłączonej z prądu maszynie.

14 komentarzy:

  1. Jaka powinna być konsystencja chleba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam :)Ciasto, już po dodaniu kukurydzy, powinno być dość zwarte. Natomiast sam chleb jest lekko kruchy. Ps. Po moich średnio udanych eksperymentach z razowcami, za tydzień upiekę ten chleb, żeby go sobie "odświeżyć"

      Usuń
  2. Witam, Jak zmodyfikować przepis, żeby chleb był na 750g ? Czy wystarczy zmienić ilość mąk na 400g, 100g i 250 ml wody ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, ilość mąki zastosowałabym taką jak zaproponowałaś. Dałabym jednak ok. 5 g suszonych drożdży, malutkie jajko i mniej kukurydzy.

      Usuń
  3. chleb dobry wlasnie zajadam tylko nie dalam kukurydzy z puszki

    OdpowiedzUsuń
  4. I need to to thank you for this fantastic read!! I definitely loved every bit of it.
    I have you bookmarked to check out new things you post…

    my web site: war of mercenaries cheat engine

    OdpowiedzUsuń
  5. Admiring tҺe ime and effort yߋu put intο youur website аnd in depth іnformation you provide.

    Ιt's good to come across a blog еνery once іn a whilee thɑt isn't the ѕame out
    of dаte rehashed information. Excellent read! I've saved your ssite ɑnd I'm including yoսr RSS feeds
    tο my Google account.

    Also visit mу homepage; Ragu printable Coupons canada 2012

    OdpowiedzUsuń
  6. Fatalnie. Zrobiłam według przepisu i w ogole nie wyszedl :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety, chleb ciężki, mokry i do tego... za słony.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie pieczenie chleba powinno odbywać się przede wszystkim w piekarniku. Nigdy nie korzystałam z żadnych automatów więc nie wiem nawet jak je użyć. Ja mimo wszystko korzystam ze sprawdzonych przepisów od https://basiazsercem.pl i tutaj sprawdza się to, że praktycznie za każdym razem wypiek wychodzi jak powinien.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jan-Szkoda ,że w komentarzach nikt nie pisze jaką moc ma wypiekacz(Wat) i jak długo trwa cały proces pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, wypróbowany bez kukurydzy w puszce,polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ludzie wy chorzy jesteście psychicznie jak kupicie automat do wypieku to się wypowiadajcie wtedy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...