niedziela, 4 marca 2012

Ciasto weekendowe - w pół godziny :)

Masa krówkowa chowała się w szafie... Co weekend kusiła, ale byłam nieugięta. Aż nadszedł moment słabości i skończyło się... ciastem :)

Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ew. zwykłej)
  • 120 g cukru 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na wierzch:
  • puszka masy krówkowej (lub wcześniej przygotowany karmel z mleka zagęszczonego)
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki słodzika w płynie
  • 750 ml mleka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka suszonej żurawiny


Wykonanie:


Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru - cały czas ubijając. Następnie dodać po1 żółtku i łyżce mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia - ubijać. Ubitą, puszystą masę przelać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Piec w 180 stopniach przez 15 minut.

Międzyczasie przygotować budynie według przepisu na opakowaniu - ilość mleka zmniejszyć łącznie do 750 ml, cukier zastąpić słodzikiem. Przygotowany budyń chwilę przestudzić.

Ciepły biszkopt pozostawić w blaszce (ew. wyjąć papier do pieczenia). Na biszkopcie rozsmarować masę krówkową, na nią wylać ciepły budyń. Całość posypać orzechami i żurawiną. Odstawić na chwilę do przestygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...