czwartek, 23 lutego 2012

Chleb z mąki gryczanej /z automatu/

Całkiem przyjemna odmiana od codziennego chleba pszennego. Chleb z dodatkiem mąki gryczanej jest bardzo aromatyczny, a w wyglądzie przypomina jasnego razowca.

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 150 g mąki gryczanej
  • 350 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży


Wykonanie:

Do misy automatu wlać wodę, wsypać mąki, sól, cukier i drożdże. Zamocować misę w automacie. Włączyć program podstawowy lub na pieczywo razowe. Ustawić wagę chleba na 1 kg. 
Po ostatnim wyrastaniu, wyłączyć maszynę z prądu i mokrymi dłońmi wyjąć mieszadła. Ponownie włączyć automat. 
Upieczony chleb wyjąć z misy i chłodzić na kratce.

PS. Chleb gryczany nie jest rodzajem pieczywa, które bardzo wyrasta - raczej pozostaje zwarte i zbite (podobnie jak razowce).


2 komentarze:

  1. Dziękuję za wzięcię udziału w mojej akcji Festiwal Śniadaniowy.
    Zapraszam do przejrzenia wpisu podsumowującego akcję, zawierającego wszystkie dodane przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb z mąki gryczanej, ale ponad 2x tyle jest mąki pszennej ;|

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...