sobota, 26 maja 2012

Kurczak ze szpinakiem w sosie z mascarpone

Szybkie danie - na obiad lub kolację. Całość pracy to maksymalnie pół godziny. Dla szybkich i wprawnych kucharek wystarczy 20 minut. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie świeżo ugotowanego makaronu.

Składniki:
  • 250 g sera mascarpone
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku



Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie usmażyć na suchej, teflonowej patelni. Pod koniec smażenia dodać liście szpinaku, cały czas mieszając. Po chwili porcjami kłaść na patelni serek mascarpone i mieszać, aż przybierze konsystencje sosu. Podgrzać, doprawić solą i pieprzem. 
Podawać z makaronem oraz pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki lub ćwiartki.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam mascarpone, uwielbiam kurczaka, uwielbiam szpinak i uwielbiam pomidorki koktajlowe :D Chyba coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurczaka z takimi kremowymi sosami. Pasują też do szpinaku. Kurczak ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych połączeń. i te pomidorki? Mamooo, danie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota! nie mogę przestać patrzeć na to zdjęcie! cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że spodobał się Wam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam szpinak i zastanawialam sie co z nim zrobic ten przepis jest idealny dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czym można zastąpić kaloryczne mascarpone aby przepisy był dietetyczny ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, żeby uzyskać taki efekt to tylko mascarpone :( to dzięki niemu sos jest delikatny i kremowy

      Usuń
  7. Przepyszne, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam!-szkoda ,ze to musi byc swiezy szpinak ?....a zima skad go wziasc -bede musiala tyle czekac ,aby wyprobowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sklepach jest świeży szpinak w torebkach cały rok

      Usuń
  9. Przepyszne :)
    Zapraszam do mnie :) http://foodeateating.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem wielkim zwolennikiem takiego jedzenia, no ale jest jedna przeszkoda. Jak podsmażam mięso to nie bardzo lubię że zapach smażenia roznosi się wszędzie. Wtedy doskonale sprawdza się neutralizator zapachów https://neutralizatoryzapachu.pl/4-restauracje-i-hotele który skutecznie te zapachy neutralizuje.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...