Przepis na ciasto czekoladowe, a wśród składników nie ma czekolady? Ale jest cała masa kakao. Ono połączone z cukrem i wanilią, tworzą niesamowitą czekoladową kompozycję. Ciasto robi się błyskawicznie i zawsze wychodzi. Przepis zaczerpnięty z BBC Food.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej (np. poznańskiej)
- 300 g cukru
- 3 krople esencji waniliowej (lub ok. 30 g cukru waniliowego)
- 85 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju
- 100 ml gorącej wody
Wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie składniki (za wyjątkiem gorącej wody) - najlepiej mikserem na niskich obrotach. Dolać wodę i wymieszać z całością za pomocą łyżki. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudzić.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego!
lubię bardzo takie szybkie ciasta
OdpowiedzUsuńFaktycznie mocno kakaowe ;) Ale pysznie się zapowiada...
OdpowiedzUsuńZrobiłam i nie powala....
OdpowiedzUsuń:) ale wypróbuje jeszcze pozostałe przepisy:)
Oj szkoda, że nie Twoje smaki - nam smakuje :)
Usuńgodzinę temu piekłam, ale trochę zmodyfikowane.
OdpowiedzUsuńcukru dałam 100g zamiast 300g
do tego łyżkę stewii w proszku
60g kakao (z wiatraczkiem ;))
pół jabłka obranego ze skórki i pokrojonego w cienkie plasterki (powtykałam w ciasto po wylaniu na formę)
3 łyżki wiórków kokosowych i 3 łyżki posiekanych orzechów z migdałami (wmieszałam do ciasta)
+ 9 połówek orzechów włoskich wetkniętych w ciasto po wylaniu na formę ;-)
piekłam też 30minut i super wyszło!
DZIĘKUJĘ ZA INSPIRACJĘ :D
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń