sobota, 19 maja 2012

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe, a wśród składników nie ma czekolady? Ale jest cała masa kakao. Ono połączone z cukrem i wanilią, tworzą niesamowitą czekoladową kompozycję. Ciasto robi się błyskawicznie i zawsze wychodzi. Przepis zaczerpnięty z BBC Food.


Składniki:
(na średniej wielkości blachę)
  • 225 g mąki pszennej (np. poznańskiej)
  • 300 g cukru
  • 3 krople esencji waniliowej (lub ok. 30 g cukru waniliowego)
  • 85 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 100 ml gorącej wody


Wykonanie:

W misce wymieszać wszystkie składniki (za wyjątkiem gorącej wody) - najlepiej mikserem na niskich obrotach. Dolać wodę i wymieszać z całością za pomocą łyżki. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudzić.

Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną gorzką czekoladą.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. lubię bardzo takie szybkie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie mocno kakaowe ;) Ale pysznie się zapowiada...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i nie powala....
    :) ale wypróbuje jeszcze pozostałe przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda, że nie Twoje smaki - nam smakuje :)

      Usuń
  4. godzinę temu piekłam, ale trochę zmodyfikowane.
    cukru dałam 100g zamiast 300g
    do tego łyżkę stewii w proszku
    60g kakao (z wiatraczkiem ;))
    pół jabłka obranego ze skórki i pokrojonego w cienkie plasterki (powtykałam w ciasto po wylaniu na formę)
    3 łyżki wiórków kokosowych i 3 łyżki posiekanych orzechów z migdałami (wmieszałam do ciasta)
    + 9 połówek orzechów włoskich wetkniętych w ciasto po wylaniu na formę ;-)
    piekłam też 30minut i super wyszło!

    DZIĘKUJĘ ZA INSPIRACJĘ :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...