poniedziałek, 14 maja 2012

Ciasto herbaciane

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na oryginalne w smaku i szybkie w przygotowaniu ciasto herbaciane. Ale zanim o wypiekach, najpierw o herbacie. Tym razem użyłam białej herbaty o aromacie poziomek i mandarynek. Cudownie delikatna. A przy rozpakowywaniu herbaty z folii cudownie się zaskoczyłam - coś co rzadko spotykane - napisy na kartoniku Braille'm. Gratuluję producentowi! I zachęcam do skosztowania mojego ciasta :)


Składniki:
(na małą formę)

  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka herbaty - zaparzona z 2 saszetek (u mnie: Ivring Biała poziomkowa z mandarynką)
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 żółtka*
  • 2 łyżki słodzika w płynie (ew. 50 g cukru)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek lub suszonych żurawin
* z białek można przyrządzić np: ciasto jabłkowe light lub zamrozić je i przy uzbieraniu dużej ilości przygotować bezy



Wykonanie:

Dwie saszetki herbaty zaparzyć w szklance wody i przestudzić. Żółtka utrzeć z miękkim masłem, następnie dodać: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, słodzik i herbatę. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem na niskich obrotach). Na koniec dodać bakalie i połączyć z ciastem. 
Masę przelać do małej formy wytłuszczonej i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

3 komentarze:

  1. moja mama robi babkę herbacianą i jest pyszna:) chętnie spróbowałabym twojego ciasta:D

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęcam :) Robi się chwilę i zawsze jest pyszne - przepis wypróbowałam kilkunastokrotnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...