poniedziałek, 29 października 2012

Ciasto dyniowe


Podobne jak ciasto bananowe jest: szybkie w wykonaniu, niewymagające skomplikowanych składników i niezwykle zdrowe. Dzięki zawartości dyni, mąki razowej i ksylitolu ma niski indeks glikemiczny, czyli syci zdrowo i na dłużej :)


Składniki:

  • 350 g miąższu dyni (ze skórką i pestkami waży ok. 500 g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • 300 g mąki razowej (pszennej lub żytniej)
  • 150 g mąki pszennej (np. typ 500, 650)
  • 1/2 szklanki ksylitolu (ew. cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Miąższ dyni (bez bardzo luźnego środka z pestkami), pokroić w kostkę wielkości ok 1,5 x 1,5 cm. Dynię z niewielką ilością wody podusić na wolnym ogniu aż zmięknie.

Wystudzoną masę dyniową połączyć z mlekiem, oliwą i jajkami. Następnie dodać wszystkie sypkie składniki - energicznie i szybko wymieszać całość łyżką. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...