Podobne jak ciasto bananowe jest: szybkie w wykonaniu, niewymagające skomplikowanych składników i niezwykle zdrowe. Dzięki zawartości dyni, mąki razowej i ksylitolu ma niski indeks glikemiczny, czyli syci zdrowo i na dłużej :)
- 350 g miąższu dyni (ze skórką i pestkami waży ok. 500 g)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 jajka
- 300 g mąki razowej (pszennej lub żytniej)
- 150 g mąki pszennej (np. typ 500, 650)
- 1/2 szklanki ksylitolu (ew. cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Miąższ dyni (bez bardzo luźnego środka z pestkami), pokroić w kostkę wielkości ok 1,5 x 1,5 cm. Dynię z niewielką ilością wody podusić na wolnym ogniu aż zmięknie.
Wystudzoną masę dyniową połączyć z mlekiem, oliwą i jajkami. Następnie dodać wszystkie sypkie składniki - energicznie i szybko wymieszać całość łyżką. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!
smaczne;)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń