niedziela, 28 października 2012

Kokosanki - bez mąki

Szybkie, lekkie, bardzo kruche. Dla miłośników kokosu stanowią kwintesencję kokosanki - ciastka, w którym czuje się przede wszystkim wiórki orzecha kokosowego.

Składniki:

  • 300 g wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki słodzika w płynie (lub 2 łyżki ksylitolu, ew. pół szklanki cukru)
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej



Wykonanie:

W misie ubić jajka na jednolitą, gładką masę. Dodać słodzik (ew. cukier), roztopione masło, sodę i nadal miksować. Następnie wsypać wiórki i całość dokładnie wymieszać łyżką.

Z powstałej masy formować za pomocą łyżki płaskie placuszki. Rozkładać je na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...