Szybkie, lekkie, bardzo kruche. Dla miłośników kokosu stanowią kwintesencję kokosanki - ciastka, w którym czuje się przede wszystkim wiórki orzecha kokosowego.
Składniki:
- 300 g wiórek kokosowych
- 2 jajka
- 2 łyżki słodzika w płynie (lub 2 łyżki ksylitolu, ew. pół szklanki cukru)
- 50 g masła
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
W misie ubić jajka na jednolitą, gładką masę. Dodać słodzik (ew. cukier), roztopione masło, sodę i nadal miksować. Następnie wsypać wiórki i całość dokładnie wymieszać łyżką.
Z powstałej masy formować za pomocą łyżki płaskie placuszki. Rozkładać je na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuń