niedziela, 28 października 2012

Bliny grycznane


Z blinami jesteśmy zaprzyjaźnieni już od pewnego czasu. Nie wymagają dużo pracy - jest to wręcz przepis, który zawiera się w dwóch słowach: wymieszaj i smaż :) Zawsze się udają. 
Szczególnie wciągający jest smak mąki gryczanej - choć jeśli nie przepadacie za gryką, mogą Wam nie zasmakować.
Robiłam kilka podejść, aby móc je Wam zaprezentować. Dopiero za trzecim lub czwartym razem udało się uratować kilka placuszków i uwiecznić je na fotografii. 

Składniki:
(porcja na ok. 25-30 sztuk)

  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g roztopionego masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misie na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.

Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć bliny na złoty kolor z obu stron. Po każdej usmażonej partii placuszków, dolewać na patelnię ok. 2 łyżek oleju. Usmażone układać na papierowych ręczniczkach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać z kleksem śmietany, wędzonym łososiem lub kawiorem.


Wpis bierze udział w akcji:

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...