Z blinami jesteśmy zaprzyjaźnieni już od pewnego czasu. Nie wymagają dużo pracy - jest to wręcz przepis, który zawiera się w dwóch słowach: wymieszaj i smaż :) Zawsze się udają.
Szczególnie wciągający jest smak mąki gryczanej - choć jeśli nie przepadacie za gryką, mogą Wam nie zasmakować.
Robiłam kilka podejść, aby móc je Wam zaprezentować. Dopiero za trzecim lub czwartym razem udało się uratować kilka placuszków i uwiecznić je na fotografii.
Składniki:
(porcja na ok. 25-30 sztuk)
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 szklanki letniego mleka
- 1 żółtko
- 50 g roztopionego masła
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misie na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć bliny na złoty kolor z obu stron. Po każdej usmażonej partii placuszków, dolewać na patelnię ok. 2 łyżek oleju. Usmażone układać na papierowych ręczniczkach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z kleksem śmietany, wędzonym łososiem lub kawiorem.
Wpis bierze udział w akcji:
Super przepis
OdpowiedzUsuń