sobota, 24 września 2011

Jabłkowy śniadaniowiec

Kolejna propozycja na słodkie, ale zdrowe śniadanie. Warto wypróbować! 


Składniki:
(Porcja na małą blachę)
  • 2 jabłka
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka słodzika w płynie (ew. 5 łyżek cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy starte jabłka do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy łyżką lub widelcem, po czym całość przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta możemy posypać garścią ulubionych bakalii (u mnie daktyle oraz płatki z błonnikiem).
Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy po wystudzeniu.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...