niedziela, 2 października 2011

Weekendowy torcik

Pyszny torcik, w sam raz na weekendowe łasuchowanie. Szybko się go przygotowuje, a jeszcze szybciej znika. 

Składniki:
Porcja na małą blachę (tortownica średnicy 20 cm)

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Do przełożenia:

  • 0,5 słoika konfitury (najlepiej kwaśnej: ja użyłam winogronowej)
  • 4 łyżki kremu typu Nutella


Górna warstwa:

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany 36% (do deserów, np. Piątnica)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • starta czekolada lub posypka dekoracyjna 

Wykonanie:


Białka utrzeć na sztywno w dużej misce. Dodać cukier i dalej ucierając, dodawać żółtka. Do zmiksowanej masy dodać mąki, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piec w temperaturze 200 st przez ok. 20 minut (do suchego patyczka).

Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić wzdłuż na dwie części.

Pierwszą część biszkopta umieścić na talerzu lub paterze i przełożyć dżemem. Przykryć drugim biszkoptem, który następnie posmarować Nutellą.

W dużej misce ubić śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem przez ok 4-5 minut. Następnie tak przygotowanym krem obłożyć torcik (góra i boki).

Torcik schłodzić przed podaniem min. 5 godzin. Tuż przed podaniem posypać startą czekoladą lub posypką.

Smacznego! (oj, będzie niebezpiecznie smaczne)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...