niedziela, 9 października 2011

Makowe beziki

Białka pozostałe, po przygotowywaniu ciast kruchych czy drożdżowych, były skrzętnie zbierane w pojemniczku w zamrażarce. W końcu nadszedł i na nie czas - przemieniły się w kruche z wierzchu, a miękkie w środku, domowe bezy. 

Składniki:

  • 1 szklanka białek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki maku


Wykonanie:
Białka wlać do dużej miski i ubijać przez ok. 2 minuty. Dodać cukier i kontynuować ubijanie przez kolejne 3-4 minuty. Pod koniec ubijania dodać mak i sok z cytryny. Gotową i sztywną masę przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ewentualnie układać na blasze za pomocą łyżki). Piec w temperaturze 120 stopni przez ok. 60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bez).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...