czwartek, 31 października 2013

Muffinki ekstremalnie czekoladowe /ale wytrawne/

Po zmianie czasu wieczorami jest coraz ciemniej. Na dworze zimniej i smutniej. Na szczęście jest czekolada. Zawsze podnosi poziom endorfin. Tym razem proponuję Wam wersję bardziej wytrawną, gdzie nuta kakao zdecydowanie dominuje. 






Składniki:


  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (ostatecznie kilka kropel olejku)

Wykonanie:

Czekoladę posiekać na ok. 3-4 milimetrowe kosteczki (również można rozdrobnić w blenderze). 

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i czekoladę). W wysokim naczyniu rozkłócić jajko, dodać do niego mleko, olej i esencję waniliową. 

Przygotować foremkę do muffinek i wyłożyć ją papilotkami (ewentualnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą).

Płynne składniki wlać do suchych i energicznie wymieszać. Powstałym ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...