czwartek, 31 października 2013

Syrop winogronowy

Na razie za oknem złota polska jesień, ale nadchodzi listopad. A z nim - deszcze, pluchy i pierwszy śnieg. Żeby poprawić sobie humor, zawsze można sięgnąć po syrop. Słodki i owocowy. Dziś polecam Wam wersję winogronową.





Składniki:

  • 1,5 kg ciemnych winogron (najlepiej polskich - ogrodowych, o prawie czarnej skórce)
  • 1 kg cukru


Wykonanie:

Winogrona umyć, oczyścić z listków i gałązek. Wszystkie owoce przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Wstawić do lodówki na dobę.

Drugiego dnia, wyjąć garnek z lodówki i od razu gotować owoce na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie partiami przelewać syrop przez sito. Gorący syrop wlewać do wyparzonych szklanych butelek. Przechowywać w lodówce do kilku miesięcy.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...