sobota, 10 sierpnia 2013

Ciasto z jabłkami i kruszonką


Co na deser? Są już pierwsze jabłka, a z nich można upiec proste i smaczne ciasto. Chwila pracy w kuchni, mniej niż godzina w piekarniku i popołudnie od razu rysuje się w cieplejszych barwach. Pomimo ulewy za oknem.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 ml śmietany 12%
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na kruszonkę: 2 łyżki masła, 5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru
  • 1 kg jabłek

Wykonanie:

W dużej misce na małych obrotach zmiksować: jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Gotową masę przełożyć do dużej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch masy rozsypać jabłka (obrane i pokrojone w kostkę). Fanom cynamonu proponuję posypać jabłka łyżeczką przyprawy.

Na koniec przygotować kruszonkę: masło, mąkę i cukier wymieszać dłońmi i pokruszyć na jabłkach. 

Piec ok. 50 minut w 185 stopniach. Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...