Na przepis trafiliśmy w magazynie Kuchnia, dobrych kilka miesięcy temu. Do wątróbki urazu nie mamy, więc postanowiliśmy spróbować i... od tej pory jest to jedno z naszych ulubionych dań. Delikatny, kremowy sos, świetne połączenie wątróbek i boczku, mniam... Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje!
Składniki:
- 500 g wątróbek drobiowych
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Wątróbki umyć, oczyścić i przez godzinę moczyć w mleku. Boczek pokroić w paseczki, pieczarki w plastry, a cebulę w pióra.Wymoczone wątróbki osuszyć na papierowych ręcznikach i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać 3-5 łyżek oleju i przez pięć minut smażyć boczek, następnie dodać wątróbki i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec wrzucić pieczarki i cebulę. Dusić pod przykryciem 10 minut. Na sam koniec dodać śmietanę i przyprawy, chwilę podgrzać i podawać!
Smacznego!
Moim zdaniem te jedzenie wygląda po prostu bardzo dobrze.Może w przyszłości tym bardziej się zainteresuję.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem wpisów w tym wątku jest bardzo mało.Moim zdaniem tych wpisów na pewno powinno być o wiele więcej.
OdpowiedzUsuń