niedziela, 4 sierpnia 2013

Wątróbki po sabaudzku

Na przepis trafiliśmy w magazynie Kuchnia, dobrych kilka miesięcy temu. Do wątróbki urazu nie mamy, więc postanowiliśmy spróbować i... od tej pory jest to jedno z naszych ulubionych dań. Delikatny, kremowy sos, świetne połączenie wątróbek i boczku, mniam... Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje!

Składniki:
  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz, majeranek


Wykonanie:

Wątróbki umyć, oczyścić i przez godzinę moczyć w mleku. Boczek pokroić w paseczki, pieczarki w plastry, a cebulę w pióra.Wymoczone wątróbki osuszyć na papierowych ręcznikach i obtoczyć w mące. 

Na patelni rozgrzać 3-5 łyżek oleju i przez pięć minut smażyć boczek, następnie dodać wątróbki i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec wrzucić pieczarki i cebulę. Dusić pod przykryciem 10 minut. Na sam koniec dodać śmietanę i przyprawy, chwilę podgrzać i podawać!

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...