sobota, 3 sierpnia 2013

Domowe lody - bez maszyny, bez mieszania

Domowe, bez sztucznych barwników, konserwantów i aromatów. Dokładnie wiesz co jesz. Takie są najpyszniejsze. Ponieważ nie mam maszyny do lodów cierpliwie eksperymentuje z przepisami, w których nie potrzebne jest ciągłe mieszanie. Efekt tego przepisu oceniam bardzo dobrze - lody miękkie i kremowe. Choć po kilku dniach w lodówce lekko stwardniały, w smaku nadal przepyszne!


Składniki:
(na pojemnik lodów o objętości 1,2 litra)

  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki cukry pudru
  • 1 łyżka spirytusu 
  • szklanka malin


Składniki można modyfikować:
- Spirytus ma na celu zmiękczenie lodów, ale można zastąpić go wódką lub likierem smakowym. Ewentualnie całkowicie pominąć ten składnik
- Maliny można zastąpić innymi miękkimi owocami (truskawki, jagody, morele, etc.), można również zastosować inne kombinacje: kakaową, czekoladową, makową, z chałwą lub z orzechami.

Wykonanie:

Maliny zmiksować na jednolitą masą.
W dużej misce ubić na sztywno śmietanę.
W wysokim naczyniu ubić białka z 2 łyżkami cukru, w osobnym naczyniu na jasnożółta masę ubić żółtka z 2 łyżkami cukru. 
Wszystkie składniki dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Przełożyć do zamykanego pojemnika i mrozić kilka godzin przed podaniem (najlepiej całą noc).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja na pewno na tym blogu zostanie. Z każdego artykułu można się bardzo dużo dowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy takie lody mogą jeść małe dzieci? Chodzi mi o dodatek alkoholu😀

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...