niedziela, 28 lipca 2013

Sałatka gyros

Sałatka absolutnie kultowa, którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Dziś trochę zapomniana, ale cały czas lubię ten smak. Na wieczorne party spisuje się na medal. 
Proponuję zamiast w dużej misce, podać ją w szklankach. Każdy z gości częstuje się "odmierzoną porcją" sałatki. Świetne, jeśli planujecie imprezę bardziej stojącą niż siedzącą :)


Składniki:
(na dużą porcję w misce lub na 18-20 szklanek)
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 2 łyżki oliwy
  • czerwona cebula
  • ok. 6 łyżek keczupu
  • 7 średniej wielkości ogórków konserwowych
  • puszka kukurydzy
  • ok. 8 łyżek majonezu
  • mała kapusta pekińska (lub połówka średniej)
  • sos włoski instant (lub 2 łyżki przyprawy gyros wymieszane z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami wody
  • czerwona papryka

Wykonanie:

Umytą i wysuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą gyros i smażyć na 2 łyżkach oliwy. Cebulę, paprykę i kapustę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki. Sos włoski przyrządzić wg opisu na opakowaniu.

Do szklanek (lub odpowiednio do miski) układać warstwami kolejno:
- usmażonego i wystudzonego kurczaka
- cebulę
- keczup
- ogórki
- kukurydzę
- majonez
- kapustę pekińską + polać sosem włoskim
- paprykę

PS. Jeśli przy nakładaniu składników przybrudziliście szklaneczki, to oczyśćcie je wilgotną ściereczką. 

Do momentu podania przechowywać w lodówce.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...