Z inspiracji Kwestii Smaku powstał piekielnie dobry tort. Prosty w przygotowaniu, ale absolutnie doskonały. Poza tym słodka bomba... kaloryczna :)
Ciasto
- 120 g gorzkiej czekolady
- 120 ml śmietany 18%
- 300 g cukru
- 300 g mąki
- 170 ml wody
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g miękkiego masła
Przełożenie
- 400 ml śmietany 36% do ubijania
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka kropel esencji waniliowej
Polewa
- 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 100 ml śmietany 18%
Wykonanie:
Ciasto
W garnuszku ciągle mieszając roztopić czekoladę, śmietanę i połową cukru. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakaem i sodą.
Miękkie masło utrzeć mikserem aż stanie się puszyste, powoli dosypywać cukier i dalej miksować. Pod koniec miksowania dodać 2 żółtka. Białka ubić na sztywno w oddzielnym naczyniu.
Do masy masłowej dolewać po łyżce wody i łyżce mieszanki z mąką - miksować na najniższych obrotach. Pod koniec miksowanie dodać również masę czekoladową. Następnie łyżką wymieszać masę z ubitymi białkami.
Gotową masę podzielić na 2 części i piec kolejno w okrągłej tortownicy (średnica ok. 28 cm). Temperatura pieczenia 180 stopni, czas 25 minut.
Upieczone 2 krążki ciasta ostudzić na metalowej kratce.
Przełożenie:
Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i ubijać na sztywną pianę. Bitą śmietanę przenieść na 1 krążek i delikatnie przykryć 2 krążkiem.
Polewa:
W kąpieli wodnej roztopić połamaną w kostki czekoladę, następnie dodać ogrzaną do temperatury pokojowej śmietanę. Energicznie wymieszać i posmarować przygotowaną polewą ciasto.
Smacznego!
oj wygląda na pyszny, wygląda <3
OdpowiedzUsuńza taki można zabić... :)
OdpowiedzUsuń