sobota, 13 lipca 2013

Diabelsko dobry tort czekoladowy



Z inspiracji Kwestii Smaku powstał piekielnie dobry tort. Prosty w przygotowaniu, ale absolutnie doskonały. Poza tym słodka bomba... kaloryczna :)

Składniki:

Ciasto

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany 18%
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki
  • 170 ml wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła

Przełożenie

  • 400 ml śmietany 36% do ubijania
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej

Polewa

  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 100 ml śmietany 18%


Wykonanie:

Ciasto

W garnuszku ciągle mieszając roztopić czekoladę, śmietanę i połową cukru. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakaem i sodą. 

Miękkie masło utrzeć mikserem aż stanie się puszyste, powoli dosypywać cukier i dalej miksować. Pod koniec miksowania dodać 2 żółtka. Białka ubić na sztywno w oddzielnym naczyniu.

Do masy masłowej dolewać po łyżce wody i łyżce mieszanki z mąką - miksować na najniższych obrotach. Pod koniec miksowanie dodać również masę czekoladową. Następnie łyżką wymieszać masę z ubitymi białkami.

Gotową masę podzielić na 2 części i piec kolejno w okrągłej tortownicy (średnica ok. 28 cm). Temperatura pieczenia 180 stopni, czas 25 minut.

Upieczone 2 krążki ciasta ostudzić na metalowej kratce.

Przełożenie:

Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i ubijać na sztywną pianę. Bitą śmietanę przenieść na 1 krążek i delikatnie przykryć 2 krążkiem.

Polewa: 

W kąpieli wodnej roztopić połamaną w kostki czekoladę, następnie dodać ogrzaną do temperatury pokojowej śmietanę. Energicznie wymieszać i posmarować przygotowaną polewą ciasto. 

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...