niedziela, 13 stycznia 2013

Ciasto z kaszą jaglaną

Przepis zaczerpnięty z kuchni Okrasy. Zobaczyłam połączenie samych zdrowych składników i postanowiłam, że spróbuję. Podchodzenie do tego przepisu trwało rok... A nie było się czego bać. Placek bardzo niecodzienny, ale smaczny. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego żywienia. Dla łasuchów zamiast płatków polałabym ciasto roztopioną czekoladą. Pycha!

Składniki:

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g białego sera
  • 2 jabłka
  • 1 marchewka
  • 0,5 korzenia selera
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki mąki (np. pszennej, żytniej, orkiszowej)
  • 4 łyżki ksylitoru (lub cukru / słodziku)
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki płatków owsianych


Wykonanie:

Jabłka, marchew i seler zetrzeć. Następnie polać sokiem z 1 cytryny.

Białka oddzielić od żółtek. Białka w wysokim naczyniu z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać również 2 łyżki ksylitolu i ubić, aż masa stanie się niemal biała. Do masy żółtkowej dodać biały ser i kaszę, wymieszać dokładnie łyżką. Wsypać starte owoce i warzywa, mąkę - ponownie wymieszać.

Na koniec do masy wlać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Przełożyć masę do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać cynamonem i płatkami owsianymi.

Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.


9 komentarzy:

  1. ojej, mega ciekawe...ta marchewka i seler zbiły mnie z tropu :)) super. Dzięki za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kaszę jaglaną, ciasto musi byc ekstra

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzy pytanka:
    1. Jaki jest rozmiar Twojej dużej blachy?
    2. Twaróg chudy, półtłusty, czy tłusty?
    3. 250g kaszy po ugotowaniu, to ile mniej więcej przed?
    Chcę zrobić na weekend! :-)
    Pozdrawiam,
    Domino.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, wakacje opóźniły moją odpowiedź:
      1. Duża blacha to dla mnie np. prostokąt 40x27 cm
      2. Twaróg - zależy, a jesteś na diecie :) Tak naprawdę jaki lubisz
      3. Zawsze gotuję więcej, żeby mieć do mleka. Ale na 250 g to ok.70-90 g suchej

      Mam nadzieję, że przyda się na przyszłość :)

      Usuń
  4. Mam pytanie, robiłam według przepisu i w smaku jest fajne ale ciasto jest bardzo wilgotne. Takie ma być czy coś popsułam. Dodam, że piekłam godzinę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, jest wilgotne - takie bardziej "sernikowe" i do przechowywania w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam to ciasto,jest pyszne, jednak ja robię bez nabiału :)

    http://usmiechnatalerzu.blogspot.com/2014/10/ciasto-jaglane-z-jabkami.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...