piątek, 21 grudnia 2012

Ciasto Stacha


Ciasto to było przez kilka lat nieodłącznym elementem imienin wyprawianych przez moją Mamę. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, nie zabiera wiele czasu.
Przepis przechowywany na zniszczonych karteluszkach przekazany został dla szerszej publiczność przez Pana Stanisława - stąd obiegowa nazwa wypieku :)


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku arakowego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 słoiczek (ok. 400 g) ulubionego dżemu


Wykonanie:

Mąkę, margarynę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w dużej misce. Margarynę posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i olejek. Energicznie i szybko zagnieść dłońmi ciasto. 

Odstawić na 1 h (lub dłużej) do lodówki. 

Zimne ciasto podzielić na 2 części w proporcjach: 3/4 do 1/4. Większą część rozwałkować na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć dżem. Z mniejszej części ciasta w dłoniach rolować wałeczki i układać na cieście we wzór szachownicy.

Piec 180 stopniach przez ok. 40-50 minut (do zarumienienia).

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...