Ciasto to było przez kilka lat nieodłącznym elementem imienin wyprawianych przez moją Mamę. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, nie zabiera wiele czasu.
Przepis przechowywany na zniszczonych karteluszkach przekazany został dla szerszej publiczność przez Pana Stanisława - stąd obiegowa nazwa wypieku :)
Przepis przechowywany na zniszczonych karteluszkach przekazany został dla szerszej publiczność przez Pana Stanisława - stąd obiegowa nazwa wypieku :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (np. tortowej)
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel olejku arakowego
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 słoiczek (ok. 400 g) ulubionego dżemu
Wykonanie:
Mąkę, margarynę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w dużej misce. Margarynę posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i olejek. Energicznie i szybko zagnieść dłońmi ciasto.
Odstawić na 1 h (lub dłużej) do lodówki.
Zimne ciasto podzielić na 2 części w proporcjach: 3/4 do 1/4. Większą część rozwałkować na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć dżem. Z mniejszej części ciasta w dłoniach rolować wałeczki i układać na cieście we wzór szachownicy.
Piec 180 stopniach przez ok. 40-50 minut (do zarumienienia).
Smacznego!
pycha:)
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń