Przepis zaczerpnięty z kuchni Okrasy. Zobaczyłam połączenie samych zdrowych składników i postanowiłam, że spróbuję. Podchodzenie do tego przepisu trwało rok... A nie było się czego bać. Placek bardzo niecodzienny, ale smaczny. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego żywienia. Dla łasuchów zamiast płatków polałabym ciasto roztopioną czekoladą. Pycha!
Składniki:
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g białego sera
- 2 jabłka
- 1 marchewka
- 0,5 korzenia selera
- 1 cytryna
- 3 łyżki mąki (np. pszennej, żytniej, orkiszowej)
- 4 łyżki ksylitoru (lub cukru / słodziku)
- 6 jajek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki płatków owsianych
Wykonanie:
Jabłka, marchew i seler zetrzeć. Następnie polać sokiem z 1 cytryny.
Białka oddzielić od żółtek. Białka w wysokim naczyniu z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać również 2 łyżki ksylitolu i ubić, aż masa stanie się niemal biała. Do masy żółtkowej dodać biały ser i kaszę, wymieszać dokładnie łyżką. Wsypać starte owoce i warzywa, mąkę - ponownie wymieszać.
Na koniec do masy wlać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać cynamonem i płatkami owsianymi.
Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.
ojej, mega ciekawe...ta marchewka i seler zbiły mnie z tropu :)) super. Dzięki za udział w akcji!
OdpowiedzUsuńuwielbiam kaszę jaglaną, ciasto musi byc ekstra
OdpowiedzUsuńMoje smaki!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńTrzy pytanka:
OdpowiedzUsuń1. Jaki jest rozmiar Twojej dużej blachy?
2. Twaróg chudy, półtłusty, czy tłusty?
3. 250g kaszy po ugotowaniu, to ile mniej więcej przed?
Chcę zrobić na weekend! :-)
Pozdrawiam,
Domino.
Oj, wakacje opóźniły moją odpowiedź:
Usuń1. Duża blacha to dla mnie np. prostokąt 40x27 cm
2. Twaróg - zależy, a jesteś na diecie :) Tak naprawdę jaki lubisz
3. Zawsze gotuję więcej, żeby mieć do mleka. Ale na 250 g to ok.70-90 g suchej
Mam nadzieję, że przyda się na przyszłość :)
Mam pytanie, robiłam według przepisu i w smaku jest fajne ale ciasto jest bardzo wilgotne. Takie ma być czy coś popsułam. Dodam, że piekłam godzinę.
OdpowiedzUsuńTak, jest wilgotne - takie bardziej "sernikowe" i do przechowywania w lodówce
OdpowiedzUsuńPolecam to ciasto,jest pyszne, jednak ja robię bez nabiału :)
OdpowiedzUsuńhttp://usmiechnatalerzu.blogspot.com/2014/10/ciasto-jaglane-z-jabkami.html
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń