sobota, 15 września 2012

Mud pie - błotne ciasto


Ciasto-hit. Przyrządzałam je już kilka razy i zawsze robiło furorę. Bardzo czekoladowe i bardzo kremowe - z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom czekoladowych słodkości. W zbliżającym się sezonie jesiennych pluch, takie ciasto jest świetną receptą na poprawę humoru. Polecam!
W przygotowaniu mud pie korzystałam głównie  z tego przepisu. Do wypieku polecam użyć dobrej czekolady - z zawartością kakao min. 60 %. 


Składniki:

Spód

  • 220 g ciasteczek typu petit-beurre
  • 60 g masła 
  • 60 g gorzkiej czekolady

Ciasto

  • 180 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka 
  • 180 g cukru
  • 180 ml słodkiej śmietanki 30%

Polewa:

  • 140 ml słodkiej śmietanki
  • 4 łyżeczki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru


Wykonanie:


Spód
Ciasteczka połamać na bardzo drobne kawałeczki (można to zrobić w blenderze lub przełożyć ciastka do foliowego worka i za pomocą wałka rozkruszać ciasteczka). W garnku na wolnym ogniu rozpuścić masło i czekoladę. Do masy dodać ciasteczka, wymieszać i ułożyć na dnie większej foremki (najlepiej o nieprzywierającym dnie lub wyłożonej papierem do pieczenia).

Ciasto:
Masło i czekoladę rozpuścić w garnku, a następnie pozostawić do ostygnięcia. W wysokim naczyniu ubić jajka, porcjami dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, dodać śmietankę i ubijać jeszcze przez ok. 3 minut. Na koniec wlać przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i wymieszać na najniższych obrotach. Przelać masę na ciasteczkowy spód. 
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec ok. 50 minut (konsystencję sprawdzić patyczkiem). 

Polewa:
Śmietankę, kakao i cukier zmiksować razem na sztywną masę. Przełożyć polewę na całkowicie wystudzone ciasto.

Ciasto przechowywać w lodówce. SMACZNEGO !

3 komentarze:

  1. http://ale-babka.pl/przepisy/mud-pie-blotne-ciasto/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację :)Już zadziałałam. Ech, zawsze znajdą się takie Panie Renaty...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...