Ciasto-hit. Przyrządzałam je już kilka razy i zawsze robiło furorę. Bardzo czekoladowe i bardzo kremowe - z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom czekoladowych słodkości. W zbliżającym się sezonie jesiennych pluch, takie ciasto jest świetną receptą na poprawę humoru. Polecam!
W przygotowaniu mud pie korzystałam głównie z tego przepisu. Do wypieku polecam użyć dobrej czekolady - z zawartością kakao min. 60 %.
Składniki:
Spód
- 220 g ciasteczek typu petit-beurre
- 60 g masła
- 60 g gorzkiej czekolady
Ciasto
- 180 g masła
- 180 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 180 ml słodkiej śmietanki 30%
Polewa:
- 140 ml słodkiej śmietanki
- 4 łyżeczki kakao
- 5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Spód
Ciasteczka połamać na bardzo drobne kawałeczki (można to zrobić w blenderze lub przełożyć ciastka do foliowego worka i za pomocą wałka rozkruszać ciasteczka). W garnku na wolnym ogniu rozpuścić masło i czekoladę. Do masy dodać ciasteczka, wymieszać i ułożyć na dnie większej foremki (najlepiej o nieprzywierającym dnie lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Ciasto:
Masło i czekoladę rozpuścić w garnku, a następnie pozostawić do ostygnięcia. W wysokim naczyniu ubić jajka, porcjami dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, dodać śmietankę i ubijać jeszcze przez ok. 3 minut. Na koniec wlać przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i wymieszać na najniższych obrotach. Przelać masę na ciasteczkowy spód.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec ok. 50 minut (konsystencję sprawdzić patyczkiem).
Polewa:
Śmietankę, kakao i cukier zmiksować razem na sztywną masę. Przełożyć polewę na całkowicie wystudzone ciasto.
jaami pycha
OdpowiedzUsuńhttp://ale-babka.pl/przepisy/mud-pie-blotne-ciasto/
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację :)Już zadziałałam. Ech, zawsze znajdą się takie Panie Renaty...
UsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń