Końcówka lata - ostatnie maliny. Szybko, szybko - spieszcie się z przetworami. Nie akceptuję argumentów o braku czasu. Taki dżem zrobicie w 15-20 minut. Efekt - powalający.
Składniki:
- 1 kg malin
- 0,25 kg cukru lub 0,15 kg ksylitolu
- 1 opakowanie żelfix 3:1
Wykonanie:
Maliny przebrać i przesypać do garnka. Owoce wymieszać z żelfiem i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, wymieszać i ponownie zagotować. Przelewać dżem do wyparzonych słoiczków. Przecierać ranty słoiczków i szczelnie zakręcać pokrywki.
Następnie do momentu przestudzenie ustawi słoiczki "do góry nogami" - na zakrętkach. Po wystudzeniu, przechowywać dżemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego!
uwielbiam malinowy dżem ;]
OdpowiedzUsuńPochwała prostoty! Też robię dżemy "na szybko" i są pyszne!
OdpowiedzUsuńDrugie zdjęcie genialne - zwłaszcza krówki talerzowe :D
Olgo, dziękuję za miłe słowa o zdjęciu.
Usuńa dżemy na szybko są smaczne i ... szybkie :) - za to je kochamy
pycha lubię:)
OdpowiedzUsuń