sobota, 15 września 2012

Dżem malinowy - szybki



Końcówka lata - ostatnie maliny. Szybko, szybko - spieszcie się z przetworami. Nie akceptuję argumentów o braku czasu. Taki dżem zrobicie w 15-20 minut. Efekt - powalający.

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 0,25 kg cukru lub 0,15 kg ksylitolu
  • 1 opakowanie żelfix 3:1


Wykonanie:

Maliny przebrać i przesypać do garnka. Owoce wymieszać z żelfiem i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, wymieszać i ponownie zagotować. Przelewać dżem do wyparzonych słoiczków. Przecierać ranty słoiczków i szczelnie zakręcać pokrywki. 
Następnie do momentu przestudzenie ustawi słoiczki "do góry nogami" - na zakrętkach. Po wystudzeniu, przechowywać dżemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pochwała prostoty! Też robię dżemy "na szybko" i są pyszne!
    Drugie zdjęcie genialne - zwłaszcza krówki talerzowe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olgo, dziękuję za miłe słowa o zdjęciu.
      a dżemy na szybko są smaczne i ... szybkie :) - za to je kochamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...