niedziela, 29 kwietnia 2012

Puszyste amerykańskie pankejki

Wyjątkowo puszyste, doskonale komponują się ze świeżymi owocami, jogurtem, dżemami czy słodkimi sosami. Przepis z bogatych zbiorów BBC Food.

Składniki:
  • 135 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • niepełna łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 130 ml mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła



Wykonanie:

Mąkę, sodę i cukier puder wymieszać w dużej misce. Jajko lekko ubić widelcem, dodać mleko i roztopione masło - wymieszać. Mokre składniki dokładnie połączyć za pomocą widelca ze składnikami suchymi. Pozostawić ciasto na 10 minut. 

Po tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła. Kłaść na łyżką małe placuszki, które podczas smażenia urosną. Gdy na cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, to znak aby przewrócić placuszki na drugą stronę.

Podawać ciepłe (ewentualnie podgrzewać na suchej patelni). Smacznego!

3 komentarze:

  1. pankejki w każdej postaci uwielbiam.
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne z moją ulubioną ubitą śmietaną Milboan z Lidla,pankejki pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...