Składniki:
- 1 kg bananów
- 1 żelfix (1:2 lub 1:3)
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka słodziku w płynie (ew. 2 łyżki cukru pudru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
Wykonanie:
Banany obrać i pokroić w talarki. Wsypać je do dużego garnka, wymieszać z żelfixem i wodą. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia wody. Dodać pozostałe składniki (miód, słodzik i przyprawy) i mieszając gotować przez ok. 2 minuty. Gorący dżem wlewać do słoiczków, przetrzeć gwinty i dokładnie zakręcić. Stawiać na zakrętce do momentu wystygnięcia. Przechowywać w ciemnymi i chłodnym miejscu.
Ps. A oto co zastałam na karcie pamięci wśród moich kulinarnych zdjęć : ) M. zrobił bardzo miłą niespodziankę. Dziękuję.
super:)zaintrygowałaś mnie tym przepisem. nigdy nie jadłam dżemu bananowego!
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalny dżem:)
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastapić żelfix albo w ogóle go pominąć?
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń