niedziela, 15 kwietnia 2012

Sałatka brokułowa (hit na przyjęcia)

Sałatka, którą robi się w 20 minut, a najwięcej czasu zabiera ugotowanie brokułów... Od pewnego czasu jest hitem przyjęć, zarówno w Warszawie, ale też na Pomorzu, gdzie przywiozłam przepis na Boże Narodzenie.  

Składniki:

  • 500 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 200 g sera typu feta
  • 3 kopiaste łyżki majonezu
  • 5 łyżek pestek słonecznika (ew. dyni)
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu



Wykonanie:

Świeży brokuł umyć i podzielić na drobne różyczki (bez łodygi, której nie używamy do sałatki). Mrożony brokuł nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Wrzucić różyczki do garnka z gotującą się wodą. Obgotować brokuł ok. 5 minut (musi pozostać lekko chrupiący). Ostudzić.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, aż uzyska złoty kolor. Ostudzić.
Ser pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W salaterce wymieszać: ser, kukurydzę, brokuły, majonez i pieprz. Całość posypać prażonym słonecznikiem. Podawać.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jadłam ją jest pyszna!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie się taką posilałam w sobotę w ramach obiadu :D Wspaniała! Polecam jeszcze wersję z prażonymi płatkami migdałowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam brokuły z nasionami <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepiej prażony słonecznik ma wspaniały smak i aromat !!!!!!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z orzeszkami ziemnymi prażonymi też pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...