Składniki:
- 500 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 200 g sera typu feta
- 3 kopiaste łyżki majonezu
- 5 łyżek pestek słonecznika (ew. dyni)
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Wykonanie:
Świeży brokuł umyć i podzielić na drobne różyczki (bez łodygi, której nie używamy do sałatki). Mrożony brokuł nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Wrzucić różyczki do garnka z gotującą się wodą. Obgotować brokuł ok. 5 minut (musi pozostać lekko chrupiący). Ostudzić.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, aż uzyska złoty kolor. Ostudzić.
Ser pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W salaterce wymieszać: ser, kukurydzę, brokuły, majonez i pieprz. Całość posypać prażonym słonecznikiem. Podawać.
Smacznego!
Jadłam ją jest pyszna!!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się taką posilałam w sobotę w ramach obiadu :D Wspaniała! Polecam jeszcze wersję z prażonymi płatkami migdałowymi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły z nasionami <3
OdpowiedzUsuńNajlepiej prażony słonecznik ma wspaniały smak i aromat !!!!!!!!!!!!! :)
OdpowiedzUsuńZ orzeszkami ziemnymi prażonymi też pychota :)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń