niedziela, 15 kwietnia 2012

Angielski jabłecznik (apple pie)

Przepis zaczerpnięty z kopalni pysznych przepisów BBC food. Stanowi podstawowy przepis na tradycyjnie anglosaski apple pie. 
Jabłecznik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasto jest kruche i maślane, wspaniale komponuje się z kwaskowatymi jabłkami. Doskonały zaraz po przyrządzeniu, zniewalający na drugi dzień, gdy smaki ciasta delikatnie się "przegryzą". 





Składniki:
(na okrągłą blachę o średnicy ok. 25 cm)

  • 225 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
  • 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, posiekać w kostkę i smażyć na patelni z małą ilością wody i cynamonem przez ok. 10 minut. Ostudzić.

W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać posiekane masło. Wymieszać dłońmi składniki, aż zaczną przypominać okruchy chleba. Dodać wówczas wodę i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Na stolnicy lub sylikonowej macie rozwałkować 2/3 ciasta na płaski okrąg, który ma pokryć zarówno dno, jak i boki blachy.
Na tak przygotowane, rozłożone w blaszce ciasto, ułożyć podsmażone jabłka. Następnie pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto na wierzchu ponakłuwać widelcem, aby nie pękało.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 minut. 

Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. z czekoladą idealnie jako dopełnienie.
    warto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna jest ta tarta! Łatwo się ją piecze, nie ma cukru, a i tak jest pyszna! :) Właśnie będę ją piekła drugi raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakuje. Oj u nas zawsze szybko znika :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...