Składniki:
- 135 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- niepełna łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 130 ml mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Mąkę, sodę i cukier puder wymieszać w dużej misce. Jajko lekko ubić widelcem, dodać mleko i roztopione masło - wymieszać. Mokre składniki dokładnie połączyć za pomocą widelca ze składnikami suchymi. Pozostawić ciasto na 10 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła. Kłaść na łyżką małe placuszki, które podczas smażenia urosną. Gdy na cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, to znak aby przewrócić placuszki na drugą stronę.
Podawać ciepłe (ewentualnie podgrzewać na suchej patelni). Smacznego!
pankejki w każdej postaci uwielbiam.
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową.
Idealne z moją ulubioną ubitą śmietaną Milboan z Lidla,pankejki pyszne.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń