niedziela, 13 maja 2012

Ciasteczka migdałowe - szybkie i pożywne

Dwie wspaniałe paczki prozdrowotnych ciach z Trójmiejskiego Greenway'a rozpłynęły się w niebycie. Były pyszne, ale właśnie były... A nikt nie planuje szybkiego powrotu nad morze, aby w BioPikekarni zaopatrzyć  się w nowy zapas ciach. Tak więc trzeba było zabrać się do pracy i stworzyć własne pożywne wypieki. 
Zobaczcie co wymyśliłam.

Składniki:

  • 50 g migdałów 
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki słodziku w płynie (ew. 8 łyżek cukru)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Migdały posiekać nożem, urządzeniem do rozdrabniania lub blenderem na drobne kawałki lub miał.
Następnie wszystkie składniki umieścic w dużej misie i zagnieśc dłońmi. Gdy ciasto nabierze jednolitej struktury, formować dłońmi małe płaskie ciastka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Jeść przestudzone. Najlepiej przechowywać w puszce.

Ciasteczka i własnoręcznie zdobiona puszka

1 komentarz:

  1. bardzo lubię takie małe migdałowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...