wtorek, 24 kwietnia 2012

Dżem bananowy

Sezon produkcji przetworów jeszcze się nie zaczął. Jednak nie mogłam się powstrzymać przed zrobieniem choć kilku słoiczków pysznego dżemu bananowego.

Składniki:

  • 1 kg bananów
  • 1 żelfix (1:2 lub 1:3)
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka słodziku w płynie (ew. 2 łyżki cukru pudru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

Wykonanie:

Banany obrać i pokroić w talarki. Wsypać je do dużego garnka, wymieszać z żelfixem i wodą. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia wody. Dodać pozostałe składniki (miód, słodzik i przyprawy) i mieszając gotować przez ok. 2 minuty. Gorący dżem wlewać do słoiczków, przetrzeć gwinty i dokładnie zakręcić. Stawiać na zakrętce do momentu wystygnięcia. Przechowywać w ciemnymi i chłodnym miejscu.



Ps. A oto co zastałam na karcie pamięci wśród moich kulinarnych zdjęć : ) M. zrobił bardzo miłą niespodziankę. Dziękuję. 



3 komentarze:

  1. super:)zaintrygowałaś mnie tym przepisem. nigdy nie jadłam dżemu bananowego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można czymś zastapić żelfix albo w ogóle go pominąć?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...