niedziela, 25 marca 2012

Solanka/Soljanka

Zainspirowana przepisem z magazynu "Kuchnia" postanowiłam obudzić wakacyjne wspomnienia, związane z podróżą na Krym. Na stole zagościła solanka - cudownie kwaśna, gęsta i wyrazista. Ponadto w czasie gotowania okazało się, że jest to zupa z kategorii "czyściciel lodówki". Oprócz ogórków i oliwek, które nadają jej charakteru, pozostałe składniki można komponować dość dowolnie. Ziemniaki, marchew, kiełbasa, wędliny - ograniczeniem się jedynie nasze kulinarne upodobania.

Składniki:
  • 1,5 litra bulionu (lub woda i 2 kostki bulionowe wołowe)
  • 300 g wołowiny (ew. wieprzowina)
  • 20 g masła
  • 100 g wędzonego boczku (lub inne wędzone mięso)
  • 1 cebula
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 70 g oliwek (najlepiej czarnych)
  • 2 łyżki kaparów
  • 100 ml wody z ogórków kiszonych
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Gotową zupę podawać z:
  • śmietana 12% lub 18% 
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Bulion zagotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Delikatnie zdjąć je z patelni (starając się pozostawić wytopiony tłuszcz), dodać do bulionu i gotować aż mięso będzie miękkie (wołowina będzie się gotować ponad 1h, wieprzowina krócej).

Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso, usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Delikatnie zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Zarówno cebulę, jak i boczek oraz przecier pomidorowy dodać do bulionu, gdy gotujące się w nim mięso będzie miękkie.

Ogórki pokroić w kostkę i wraz z oliwkami oraz kaparami dodać do zupy. Gotować 10 minut. Po tym czasie do zupy dodać sok z kiszonych ogórków i sok z cytryny (oba składniki dodać na samym końcu!). Zupę doprowadzić do wrzenia. Ewentualnie doprawić pieprzem.

Przy podaniu, na talerzach solankę udekorować kleksem śmietany (która dopełnia smak zupy) i posypać natką pietruszki.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Witaj,
    wygląda dobrze :). Też niedawno ją robiłem. To pierwszy przepis gdzie wykorzystane jest wędzone mięsko, brawo ! Dodaje nieziemskiego aromatu zupie :) Ja lubię jeszcze dodać kapustę kiszoną i kiełbasę wieprzową. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...