Składniki:
- 250 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ew. zwykłej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suszonych drożdży
- 3 łyżki ulubionego pesto (kupionego lub sporządzonego samodzielnie)
Wykonanie:
Dla maszynistów:
Wodę, oliwę, mąkę, sól i cukier umieścic w misie automatu. Misę zamocować i automat włączyć na program wyrabiania ciasta. Po skończeniu wyrabiania postępować jak w przepisie poniżej.Tradycyjnie:
W dużej misce umieścić: wodę, oliwę, sól, cukier i drożdże. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, następnie zagniatać, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5h.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub silikonową matę i rozwałkować na duży prostokąt (o wymiarach ok. 40x15 cm). Ciasto posmarować pesto i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Nożem kroić kawałki ciasta o szerokości ok. 1 cm. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru.
Podawać przestudzone.
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuń