sobota, 24 marca 2012

Zawijaski z pesto

Niewinne przekąski - wykonane z mąki pełnoziarnistej, z minimalną zawartością soli i tłuszczu. Mogą stanowić np. idealny starter na przyjęciu.

Składniki:
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ew. zwykłej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 łyżki ulubionego pesto (kupionego lub sporządzonego samodzielnie)




Wykonanie:

Dla maszynistów:
Wodę, oliwę, mąkę, sól i cukier umieścic w misie automatu. Misę zamocować i automat włączyć  na program wyrabiania ciasta. Po skończeniu wyrabiania postępować jak w przepisie poniżej.

Tradycyjnie:
W dużej misce umieścić: wodę, oliwę, sól, cukier i drożdże. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, następnie zagniatać, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5h.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub silikonową matę i rozwałkować na duży prostokąt (o wymiarach ok. 40x15 cm). Ciasto posmarować pesto i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Nożem kroić kawałki ciasta o szerokości ok. 1 cm. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru.
Podawać przestudzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...