Zainspirowana przepisem z magazynu "Kuchnia" postanowiłam obudzić wakacyjne wspomnienia, związane z podróżą na Krym. Na stole zagościła solanka - cudownie kwaśna, gęsta i wyrazista. Ponadto w czasie gotowania okazało się, że jest to zupa z kategorii "czyściciel lodówki". Oprócz ogórków i oliwek, które nadają jej charakteru, pozostałe składniki można komponować dość dowolnie. Ziemniaki, marchew, kiełbasa, wędliny - ograniczeniem się jedynie nasze kulinarne upodobania.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu (lub woda i 2 kostki bulionowe wołowe)
- 300 g wołowiny (ew. wieprzowina)
- 20 g masła
- 100 g wędzonego boczku (lub inne wędzone mięso)
- 1 cebula
- 100 g przecieru pomidorowego
- 2 ogórki kiszone
- 70 g oliwek (najlepiej czarnych)
- 2 łyżki kaparów
- 100 ml wody z ogórków kiszonych
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Gotową zupę podawać z:
- śmietana 12% lub 18%
- natka pietruszki
Bulion zagotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Delikatnie zdjąć je z patelni (starając się pozostawić wytopiony tłuszcz), dodać do bulionu i gotować aż mięso będzie miękkie (wołowina będzie się gotować ponad 1h, wieprzowina krócej).
Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso, usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Delikatnie zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Zarówno cebulę, jak i boczek oraz przecier pomidorowy dodać do bulionu, gdy gotujące się w nim mięso będzie miękkie.
Ogórki pokroić w kostkę i wraz z oliwkami oraz kaparami dodać do zupy. Gotować 10 minut. Po tym czasie do zupy dodać sok z kiszonych ogórków i sok z cytryny (oba składniki dodać na samym końcu!). Zupę doprowadzić do wrzenia. Ewentualnie doprawić pieprzem.
Przy podaniu, na talerzach solankę udekorować kleksem śmietany (która dopełnia smak zupy) i posypać natką pietruszki.
Smacznego!
zupa super
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńwygląda dobrze :). Też niedawno ją robiłem. To pierwszy przepis gdzie wykorzystane jest wędzone mięsko, brawo ! Dodaje nieziemskiego aromatu zupie :) Ja lubię jeszcze dodać kapustę kiszoną i kiełbasę wieprzową. Pozdrawiam.
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń