sobota, 31 marca 2012

Ciasto na pizzę z mąki żytniej

Lekkie i chrupiące ciasto. A przy tym - samo zdrowie! Jeśli na wierzch dodacie dużo sosu pomidorowego i posypiecie hojnie warzywami - otrzymacie bardzo, bardzo zdrowy posiłek. Tylko umiarkowanie z serem :) !




Składniki:

(porcja na pizzę dla ok. 4 osób)
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 225 g mąki pszennej 
  • 225 g mąki żytnej razowej
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku


Wykonanie:
Dla maszynistów:
Składniki umieścić w misie automatu (w kolejności: woda, oliwa, sól, mąki, cukier i drożdże). Włączyć na program wyrabiania ciasta, na którym ciasto powinno również wyrastać - orientacyjny czas trwania takiego programu to 1,5 godziny. Dalej postępować jak przy tradycyjnym wyrabianiu.

Tradycyjnie:
W dużej misce wymieszać wodę z mąkami, dodać sól, cukier, oliwę i drożdże. Energicznie wyrabiać do uzyskania jednolitego i dobrze napowietrzonego ciasta. Pozostawić ciasto w misie przykrytej ściereczką lub folią aluminiową, do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. 

Przygotowane ciasto przełożyć na blat posypany mąką, rozwałkować na ulubioną grubość i delikatnie przełożyć na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia). Ciasto posmarować sosem, ułożyć ulubione dodatki. Piec w temperaturze 180 stopni, przez ok. 15 minut - do momentu roztopienia sera i zarumienienia się ciasta.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. z maki żytniej na pewno zdrowsze ;) ja zawsze robie wersje pszenna ;)
    pozdrawiam,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiedziałam, że maszyna tak długo wyrabia ciasto! Zatem faktycznie, nie warto (z mojego punktu widzenia) kupować...
    Co do ciasta - fajnie zastępować mąkę pszenną przez pełnoziarnistą. Ja robię stuprocentowo razowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle trwa dlatego, że maszyna zajmuje się również procesem wyrastania ciasta.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. A ja z mąki żytniej jeszcze nie robiłam pizzy - pora kiedyś wypróbować!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odnośnie maszyny - rzeczywiście zajmuje to tyle samo czasu co przy tradycyjnym wyrabianiu i odstawianiu do rośnięcia. Plusem jest to, że wsypujesz składniki i przez 1,5 godziny o nic się nie martwisz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przemawia to do mnie :) mam dużo żytniej mąki, jutro pizza więc!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie, że weszłam na Twój blog:) Właśnie poszukuję inspiracji na żytnią pizzę i ta mi się bardzo podoba.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś zrobiłem żonie (która ma cukrzycę ciążową, przez co musi bardzo uważać na cukier) pizzę z tego przepisu. Jednak zamiast mąki pszennej użyłem orkiszowej typ 720. Wyszła super! Lepsza niż na zwykłej pszennej! To opinia wszystkich, którzy próbowali:) A żonie cukier pozostał w normie
    Dzięki za przepis i polecam spróbować w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...