piątek, 13 stycznia 2012

Nasz ulubiony - chleb maślankowy /z automatu/

Delikatny w smaku, z ulubionymi przyprawami, maślany i lekko wilgotny. Nam bardzo zasmakował i dość często gości na naszym stole. Może i Wam przypadnie do gustu!

Składniki:
  • 400 ml maślanki lub kefiru
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bazylii, 1 łyżka tymianku*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka drożdży w proszku

* przyprawy można dodawać według upodobań - ja równie często dodaję: pieprz, słodką lub ostrą paprykę, oregano.



Wykonanie:

Składniki umieścić w misie automatu w kolejności (maślanka, masło, mąka, sól, przyprawy, cukier, drożdże). Piec na programie podstawowym dla chleba o wadze 1kg, średnie wypieczenie. Gdy chleb się upiecze, wyjąć z misy i studzić na kratce. 

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Upiekłam go na jogurcie, z suszoną bazylią i majerankiem z ogródka :) jeszcze nie próbowałam, ale wyrósł niesamowicie, pachnie i wygląda bosko :) Jak już go spróbujemy (jutro), to zrobię zdjęcia i niedługo się pochwalę na blogu, to podrzucę linka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chwalę się ;) http://breakfast.blox.pl/2012/02/Chleb-jogurtowy-z-ziolami-z-automatu.html wyrósł niesamowicie! i był niesamowicie puszysty i pyszny, zdecydowanie do powtórki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny,pięknie wyrośnięty, na stałe zagości w moim domku :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Super chlebek, piekę już kolejny raz i moje dzieciaki tylko ten chcą, chociaż piekłam już różne.Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja piekę podobny. Tylko, że mój ma dodatek zakwasu i też wychodzi puszysty.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy taka niewielka ilość tłuszczu (masła) nie powoduje, że chleb kruszy się, jest suchy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję jedno jajko i dzięki temu w ogóle się nie kruszy. Polecam

      Usuń
  7. zrobilam z maki pszennej chlebowej, na opakowaniu ma obrazek thermomixera. Rewelacja. Innego chleba juz nie zrobie, Zrobilam wszystko tak jak w przepisie tylko wyszeld mi przepieknie przyrumieniony/brazowawy).Mieszadelka spokojnie wychodza po upieczeniu. I ten zapach. Aha dodalam perstki dyni. W koncu odkrylam swoj chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę powiedzieć że uwielbiam chleb pieczony w domu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...