Składniki:
- 500 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
- 1 margaryna (250 g)
- 1 jajko
- 8 łyżek mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- marmolada do wypełnienia rogalików (ok. 3/4 słoiczka)
- cukier puder i sok z cytryny na lukier
Ważne! Do wypełnienia rogalików należy użyć twardej marmolady (nie dżemu, miodu lub czekolady, gdyż rozpuszczą się i wypłyną)
Wykonanie:
Dla maszynistów:
Margarynę roztopić. Składniki na ciasto umieścić w misie automatu w kolejności: rozpuszczona margaryna, jajko, mleko, mąka, cukier i drożdże. Włączyć program ugniatania ciasta. Gdy ciasto będzie gotowe do dalszego przygotowania postępuj wg wskazówek podanych poniżej.
Tradycyjnie:
Margarynę posiekać w misce, dodać jajko, mąkę, cukier, mleko i drożdże. Wyrabiać rękoma na gładkie ciasto (ok. 5-10 minut). Następnie przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część z osobna rozwałkować na kształt koła i podzielić nożem na 8 części (trójkąty). Na brzegu każdego trójkąta kłaść łyżeczkę marmolady i zrolować trójkąt ku krótszej części.
Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15-20 minut (aż rogaliki lekko się zarumienią).
Po upieczeniu wystudzić, a następnie polukrować. Smacznego!
Koniecznie skorzystam z tego świetnego przepisu.
OdpowiedzUsuń