niedziela, 3 lipca 2011

Sernik M.

Uwielbiam sernik, jednak wbrew wszelkiej logice, często mi nie wychodzi przygotowanie tego ciasta. Ale mam w domu specjalistę od serników. Oto jego przepis na szybkie i pyszne ciasto.

Sfatygowany przepis, który przez lata ewoluował.
Składniki:
  • 1 kg trzykrotnie mielonego sera (półtłusty lub tłusty, w wiaderku lub w kostkach)
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • kilka kropel aromatu (do sernika/ migdałowego/waniliowego)




Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i miksujemy na puszystą masę. Umieszczamy ją w formie wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub jedynie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 min w 170-180 stopniach, na środkowym poziomie piecyka. 

Można podawać zaraz po przestudzeniu. Wspaniale komponuje się z rozpuszczoną czekoladą lub sosami owocowymi. 

Porcja jednoosobowa, z połowy składników :)

4 komentarze:

  1. prosty i szybki :-)
    http://magiawkuchni.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?0

    OdpowiedzUsuń
  2. chetnie bym sie skusila na kawaleczek serniczka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapewniam, że jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepisy sfatygowane są najlepsze, bo autentyczne :D Lubię takie zapaprane, zmięte życiem notatki :)

    A efekt pieczenia - imponujący!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...