sobota, 9 lipca 2011

Letnia zapiekanka warzywna

Młode ziemniaki, dojrzałe pomidory, chrupiąca papryka - tak, lato w pełni!


Składniki:

  • 1 papryka (dowolny kolor)
  • 2 cebule 
  • 5 ziemniaków
  • 1 brokuł (ok. 400 g)
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml wody
  • 200 g ulubionej wędliny
  • kilka plastrów wędzonej goudy (do zapieczenia)
  • 2 łyżki oliwy

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki


Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, brokuły dzielimy na małe różyczki. W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy plastry ziemniaków i brokuły do momentu gdy będą nadal lekko twarde.

W międzyczasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Po ok. 2 minutach smażenia do warzyw dodajemy: przecier, wodę, odsączoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę wędlinę oraz przyprawy. Dusimy 5 minut.

Następnie w dużej misce mieszamy ze sobą ugotowane ziemniaki i brokuły oraz warzywa w sosie. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, dekorujemy serem i plastrami pomidora. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...