Składniki:
- 1 papryka (dowolny kolor)
- 2 cebule
- 5 ziemniaków
- 1 brokuł (ok. 400 g)
- pół puszki kukurydzy
- 1 pomidor
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml wody
- 200 g ulubionej wędliny
- kilka plastrów wędzonej goudy (do zapieczenia)
- 2 łyżki oliwy
Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, brokuły dzielimy na małe różyczki. W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy plastry ziemniaków i brokuły do momentu gdy będą nadal lekko twarde.
W międzyczasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Po ok. 2 minutach smażenia do warzyw dodajemy: przecier, wodę, odsączoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę wędlinę oraz przyprawy. Dusimy 5 minut.
Następnie w dużej misce mieszamy ze sobą ugotowane ziemniaki i brokuły oraz warzywa w sosie. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, dekorujemy serem i plastrami pomidora. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.
takiego wlasnie lekkiego, ale pelnego smaku szukalam! dzieki!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Pozdrawiam i smacznego!
OdpowiedzUsuń